15.03.2021
Хвороби пацієнтів - хвороби лікарів
Хвороби пацієнтів - хвороби лікарів
Компанія Вест Ост Медікал досліджувала стан безпеки лікувального процесу для українських медиків і склала перелік проблемних питань, які потребують уваги суспільства. Досить часто в інформаційному просторі піднімається тема безпеки лікування для пацієнтів. Проблема безпеки працівників медичної сфери знаходиться на периферії.

Постійні емоційні переживання, розумовий напруга, статичні навантаження, - негативні професійні чинники, через які медиків часто помилково сприймають як офісних співробітників. Однак, ризики, що загрожують їм у зв'язку з виконанням повсякденних обов'язків, роблять професію винятковою. Виключно небезпечною, виключно цінною.

В Україні, як і в цілому, на території СНД, офіційна інформація охоплює не більше 10% випадків профзахворювань медичних працівників.

Результати недавнього медогляду серед лікарів міста Києва стверджують: тільки 1% з них - цілком здорові. Це один лікар із сотні.

Чому нам слід по-новому поглянути на роботу медиків? - Ось перелік загроз, які чекають їх щодня, щоночі, у вихідні та свята.

1. СТРЕС

Необхідність постійно брати на себе біль і страждання інших, швидкий темп роботи, тягар відповідальності - причини явища, званого психологами «синдромом емоційного вигорання». Про нього викладачі попереджають студентів медичних факультетів з першого курсу.

Мало хто знає, що лікарі живуть набагато менше і хворіють частіше за представників інших професій. Причина тому - хронічний стрес. Так, середній вік кардіохірурга або анестезіолога-реаніматолога в кардіохірургії, за результатами різних досліджень, дорівнює сорока двох, плюс-мінус семи, років.
2. ХВОРОБИ СЕРЦЯ І СУДИН

Проблемою, яка випливає з попередньої, є захворювання серцево-судинної системи. Медогляд лікарів Києва показав, що 12% з них мають кардіологічні порушення. Такі порушення у персоналу лікарень займають друге місце після неврологічних (наявних у 25%).

Як результат емоційних і фізичних перевантажень, в середовищі фахівців охорони здоров'я поширена артеріальна гіпертонія.

3. ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

Шприц після ін'єкції знезаражується вручну.

Катетер встановлюється з традиційною для медсестер процедурою «колупання голкою».

Всі гострі медичні інструменти чекають утилізації в звичайних, зрозуміло, проколюють, картонних коробках.

Тим часом, 84% випадків зараження медиків інфекційними хворобами, в тому числі ВІЛ, гепатитами В і С, трапляються через поранення голкою або скальпелем. Хвороби пацієнтів, в прямому сенсі - хвороби лікарів.

Межі так званих «груп ризику», огляд та лікування яких лікарі раніше проводили особливо обережно, в наш час дуже розмиті: гепатити, «тихі вбивці», і ВІЛ поширюються темпами епідемії. Україна, за рівнем інфікування гепатитами В і С, займає перше місце в Європі.

За твердженнями експертів, до виходу на пенсію, 70% середнього медичного персоналу і до 50% лікарів переболевает гепатитом В.

Статистика говорить: близько 55% випадків захворювань на гепатити В і С викликають цироз печінки, а більше 70% - рак печінки.

Щодня один медичний працівник в світі помирає, внаслідок віддалених наслідків гепатиту.

Більш того, за даними профспілки медичних працівників, тільки в столиці, з 2007 по 2012 рік, 106 медиків захворіли на туберкульоз. Основний фактор ризику захворювання - сама робота в спеціалізованих установах.

Ситуація з професійними інфекційними захворюваннями медиків не зрушиться з місця, поки її не усвідомлює все суспільство. Сучасна нормативна база та сучасне обладнання, - чинники, вдосконалення яких може зберегти здоров'я тим, чиє покликання - зберігати його іншим.

4. ІНШІ ПРОФЕСІЙНІ ХВОРОБИ

Серед інших захворювань медиків, отриманих на робочому місці виділяються наступні.

Алергії. Так, алергією на латекс, поширений в лікувальній практиці по всьому світу, страждає від 5 до 45% медперсоналу, за даними дослідження, проведеного під егідою Американської асоціації алергії. Крім того, поширені алергії на хімічні сполуки: ліки, дезінфікуючі розчини, які повсякденно використовуються лікарями і медсестрами в роботі.

Астми. Результат постійного забруднення повітря робочих приміщень аерозолями лікувальних і дезінфікуючих речовин. За даними дослідження, опублікованого всесвітньо відомим медичним журналом «Ланцет», зокрема медсестри захворюють астмою в 2 рази частіше представників інших професій.

Крім того, медики окремих спеціалізацій мають свої, спеціалізовані професійні захворювання, наприклад: варикоз - у хірургів, хвороби рук - у стоматологів, внаслідок локальної вібрації, патології опорно-рухового апарату, проблеми зору - у рентгенологів.

5. НАСИЛЬСТВО

Резонансний випадок, що стався в травні 2013, коли психічно неврівноважений громадянин після виклику швидкої напав і поранив медиків (29- річну медсестру - смертельно) - став видимою вершиною айсберга. Однак, насправді, лікарі стикаються з неадекватною поведінкою пацієнтів по кілька разів на день і захиститися від нього не можуть.

Усвідомити загрози, які супроводжують професійну діяльність медиків - значить зробити перший крок до виправлення ситуації. Їх безпеку в лікувальному процесі, вимагає цілого комплексу заходів, які підтримало б суспільство, а реалізувала держава. Заходи включають і організацію, і фінансування, і впровадження інноваційного обладнання.

Лікувати - не просто, це знають всі. Наскільки непросто - знає тільки медик.

Сподіваємося, наступного разу, після чергового огляду у свого терапевта, Ви обов'язково скажете: «Спасибі».

Продукція за напрямками: